Prijava


Prijave na tečaje masaž: 

 
 
 

Vaše mnenje


Zaupajte nam svoje mnenje in delite z nami svoje izkušnje.

Deli mnenje

 
 
 

Kaj moram vedeti o mišicah?

Kaj moram vedeti o mišicah?

01.12.2016

V človeškem telesu je več vrst mišic, ki jih razdelimo glede na njihovo funkcijo v telesu. Razlikujejo se tudi po sestavi celic, iz katerih so zgrajene. Skeletne mišice opravljajo drugačno nalogo kot tiste mišice, ki gradijo notranje organe. Nad notranjimi organi tudi nimamo zavestnega nadzora, medtem ko lahko okončine, trup in glavo svobodno premikamo. Posebnost je srce, ki je prav poseben organ, zato je zgrajen iz posebne vrste mišice, t.i. srčne.

Maser se pri delu ukvarja s skeletnimi mišicami. Te se po videzu razlikujejo od gladkih mišic, ki gradijo notranje organe. Na pogled so prečnoprogaste in jih zato tako tudi imenujemo. Pri klasični masaži so še posebej pomembne tiste mišice, ki so tik pod površjem kože. Zato jih mora vsak maser znati poimenovati.

Za zdaj se ne bomo ukvarjali z gladkimi mišicami niti s srčno mišico. Posvetili se bomo skeletnim ali prečnoprograstim mišicam. Spoznali bomo, katere so njihove lastnosti, da lahko opravljajo svoji nalogi: gibanje in držo telesa.

Zakaj razdelitev na gladke in skeletne mišice?

Razdelitev je narejena glede na nalogo, ki jo ima mišica v telesu. Gladke mišice sestavljajo notranje organe in jih praviloma zavestno ne nadzorujemo. Kar poskusi ukazati želodcu, naj neha kruliti.

Skeletne mišice obdajajo naš skelet in skrbijo za držo in gibanje telesa. Skeletnim mišicam lahko ukažeš, naj se premaknejo, čeprav nas včasih zaradi vpliva čustev pustijo na cedilu. Se ti kdaj tresejo roke pred izpitom? Mogoče te je preveč strah.

Drugo razliko bi opazili, če bi mišice opazovali pod mikroskopom. Skeletne mišice so sestavljene iz progastih mišičnih vlaken, zato jih imenujemo tudi prečno progaste. Ko boš naslednjič pripravljal zrezek, si oglej, kako je videti vlaknasta struktura mišice. Zrezki niso nič namreč nič drugega kot mišice. Če si kdaj privoščiš jetrca ali vampe, pa ne pozabi preveriti, kako so videti mišice notranjih organov. Že na videz so gladke, na njih ni nobenih vzporednih prog. Razlika je očitna na prvi pogled, kajne?

Zakaj se moje telo giblje?

Če ti je lažje, si predstavljaj hidravlični stroj. Da se en del premakne, se mora spremeniti dolžina enega dela stroja, t.j. nekaj se mora skrčiti. Glavna naloga skeletnih mišic je tako krčenje in raztezanje, s tem pa se v našem primeru premika sklep med dvema kostema. Najpomembnejša lastnost mišice je krčljivost, vsaka pa je priraščena na sklep. S čim je mišica priraščena na sklep? S kito. O njej lahko pri športnikih pogosto poslušaš, da si jo je nekdo »nategnil«.

Zgradba mišice

Kako je torej mišica zgrajena? Zgrajena je iz kite, ki se prirašča na sklep in iz telesa mišice, ki se razteza vzdolž dolžine kosti. Mišica ima dve možni poziciji: skrčeno ali iztegnjeno. Sklep tiste kosti, na katerega se mišica prirašča, pa se med krčenjem premika.

Kako deluje gibanje mišic?

Premikanje ene kosti v telesu je navadno razultat delovanja več mišic, ki delujejo z nasprotnim učinkom. Ker delujejo skupaj, za skupni cilj (npr. premakniti roko), a z nasprotnim učinkom, jih imenujeno antagonistične mišice. Antagonizem namreč pomeni nasprotno delovanje. Iz poimenovanja torej lahko takoj sklepaš, da se bo pri vsakem telesnem gibu vsaj ena mišica iztegnila (ali sprostila), druga pa se bo skrčila (ali upognila).

Zakaj stojim pokonci?

Skeletne mišice razdelimo na upogibalke (fleksorji) in iztegovalke (ekstenzorji). Tujke so spet le prevodi enakih poimenovanj. Fleksija pomeni upogib. Ekstenzija pomeni raztezanje ali iztezanje. Nekaj torej raztegnemo ali iztegnemo, v našem primeru mišico. Pokončno držo, ki je značilna za človeško vrsto, omogočajo mišice iztegovalke. Katere, poglej na sliki.

Preberi več!

  • E. Perilleux, B. Anselme, D. Richard: Biologija človeka: Anatomija, fiziologija, zdravje. DZS, 1999
 

Kontaktni obrazec

Kontaktirajte nas preko spletnega obrazca in v najkrajšem možnem času vam bomo odgovorili.

Polja označena z * so obvezna! Vaše osebne podatke potrebujemo za namen posredovanja ponudbe in za lažjo komunikacijo z vami.

    1. Vital masaže d.o.o. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 

Zakaj izbrati nas?

VEČ

 

  • Veliko brezplačnih ugodnosti za tečajnike
     

    Veliko brezplačnih ugodnosti za tečajnike

     
  • Ugodne cene tečajev
     

    Ugodne cene tečajev

     
  • Smo usposobljeni svetovalci / kompetentni predavatelji
     

    Smo usposobljeni svetovalci / kompetentni predavatelji

     
  • Kandidatom ponujamo različne zaposlitvene možnosti
     

    Kandidatom ponujamo različne zaposlitvene možnosti

     
  • Vse informacije in gradivo tečajev na enem mestu
     

    Vse informacije in gradivo tečajev na enem mestu

     
  • Izmenjava izkušenj in utrjevanje pridobljenega znanja
     

    Izmenjava izkušenj in utrjevanje pridobljenega znanja

     
 
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.